Nejlepší ramen v ČR

N
V Japonsku jsme nechali kus srdce. Zamilovali jsme si všechno. Pohodlná pyžama, která na nás čekala v každém hotelovém pokoji. Nejrychlejší vlaky na světě, díky nimž jsme za tři týdny stihli procestovat dobrou polovinu země. Nebo šílené japonské reklamy, které spustily pokaždé, když jsme zapnuli televizi. Jedna věc se nám ale ve vzpomínkách vracela častěji než všechny ostatní.

Ramen.

Čím hlasitěji srkáte, tím víc dáváte najevo, že vám chutná. Důkladným srknutím se vám zároveň podaří ochutnat všechny chutě hezky pohromadě.“

Ultimátní comfort food. Vydatná nudlová polévka původem z Číny, dnes tradiční japonské jídlo. Proč tolik chutná dvěma Čechům, není těžké uhodnout: Základem je silný masový vývar, pár tenkých plátků opečeného bůčku, vejce s dokonale tvrdým bílkem a zároveň dokonale tekoucím žloutkem a v hlavní roli tlusté pšeničné nudle. Pro ramen je typická celá řada doplňků – nejčastěji narazíte na plátek řasy nori, nasekanou jarní cibulku, klíčky mungo, bambus nebo wakame.

Servíruje se horký. Tak horký, že když si nedáte pozor, opaříte si jazyk. Jí se hůlkami a lžící. A pořádně nahlas. Čím hlasitěji totiž srkáte, tím víc dáváte najevo, že vám chutná. Důkladné srknutí vám navíc přihraje všechny chutě hezky pohromadě. K ramenu se většinou pije pivo, to mají Japonci mimochodem také velmi dobré.

🎙️ Nebaví vás číst celý článek? To nejdůležitější jsme řekli v podcastu!

Ramen bistra najdete na každém rohu. Většinou se sedí na vysokých židlích u baru a každý podnik jich má jen pár. Místní jsou smíření s tím, že si na svou oblíbenou pochoutku vystojí frontu – i kdyby v ní měli strávit hodinu. Majitelé bister často ramenu zasvětí celý život. Japonci obecně neradi mění práci, a tak se běžně stává, že se kuchař naučí základy u svého mistra a pak dlouhá desetiletí ladí vlastní recept k dokonalosti. Natrefit v Japonsku na špatný ramen? To byste museli mít fakt smůlu.

Po návratu se nám po něm začalo hned stýskat – a pak jsme dostali nápad. Ochutnáme všechny rameny v České republice a pěkně je porovnáme. Třeba se takový žebříček bude hodit i dalším ramenovým nadšencům. Že budeme muset obejít (a objet!) víc než dvacítku podniků, to jsme v tu chvíli opravdu netušili. Ale když už jsme se do toho pustili, vytrvali jsme – a tady je výsledek.

Na ramenu je prima i to, že vůbec není drahý. V Japonsku ho jedí všichni, v kteroukoli denní i noční hodinu. Ve fastfoodech začínají ceny na 500 ¥ (100 Kč) a nejlepší podniky si účtují 800 ¥ (160 Kč). V Česku to tak růžové není, nejlevnější ramen v našem testu stál 149 Kč (a nedal se jíst), většina jich ale přesáhla 200 Kč. Zaměřili jsme se proto i na poměr cena/výkon – u levných jsme sem tam přihmouřili očko, u dražších jsme zase zvažovali, jestli to stálo za to.
Jsou jich desítky. Liší se podle regionu, přísad, typu nudlí i druhu vývaru. Testovali jsme hlavně čirý shōyu ramen se sójovou omáčkou a tonkotsu z vepřových kostí.
Na jedničku vejce trefila jen desítka z 23 podniků, které jsme hodnotili. V některých případech nám zůstával rozum stát nad tím, jak takový ramen můžou vůbec vydat – stačí jeden pohled a je jasno. Zásadní je uvařit bílek úplně natvrdo a zároveň docílit toho, aby žloutek zůstal aspoň částečně tekutý. Vejce se pak na 24 hodin naloží do saké, rýžového vína mirin a sójové omáčky.

 

Tak a jdeme na to, od nejhoršího po nejlepší:

 

23. Hiro
Hovězí ramen, 149 Kč

Tohle není žádný ramen, spíš to připomíná tradiční vietnamskou polévku Bún bò Huế. V rámci obědového menu tady pravidelně nabízejí hovězí a kuřecí ramen, aspoň tomu tak říkají. Dostali jsme hodně pálivou polévku se dvěma druhy instantních nudlí (nejspíš proto, že jim jeden zrovna došel). Maso nebylo dobré. Vajíčko chybělo úplně. A k tomu totálně zmatená obsluha.

Terronská 7, Praha 6

 

22. Sushitime Anděl
Pork ramen, 149 Kč

Nikdy, opravdu nikdy si nekupujte ramen v řetězci Sushitime. Všechno bylo špatně. Odporně tlusté maso, vajíčko uvařené hodně natvrdo, vývar vlažný, mastný a k tomu nepraktická papírová miska, moc vysoká na manipulaci se lžící a hůlkami. Ramen mají připravený u pokladny na takeaway. Kdybyste náhodou někdy někoho viděli, že si ho chce vzít, zastavte ho. A pošlete mu link na náš článek. Jediný ramen, který jsme nedojedli.

Karla Engliše 5, Praha 5

 

21. Spicymama OC Chodov
Ramen s kachním masem, 229 Kč

Podle informační tabule jsme měli dostat silný vývar. To nás dost pobavilo. Dali nám totiž nudný, nevýrazný vývar s rozvařenými nudlemi udon. Chutnal trochu jako kachní pho. V jedné z polévek jsme měli koriandr a žádnou cibuli, v druhé pro změnu cibuli a žádný koriandr (což je záhada vzhledem k tomu, že nám obě misky připravovali zároveň). Cibule nakrájená na obří kusy, vajíčko hodně špatné. Tohle nebyl ramen, spíš podvod na voliče.

OC Chodov, Roztylská 19, Praha 11

 

20. Sakura
Nabeyaki Shōyu ramen, 250 Kč

Vypadal nevábně a voněl ještě hůř. Nebýt testování, rovnou ho vrátíme. Dostali jsme zoufale nevýrazný vývar, tlusté vepřové maso a rozvařené nudle. Uprostřed toho se bálo křepelčí vajíčko, uvařené úplně natvrdo. Celý podnik měl divný vibe – prázdný, špatná hudba a špatná obsluha.

náměstí Svobody, Praha 6

 

19. Tamarind Tree
Drůbeží a vepřový ramen, 195 Kč

Ramen od Tamarind Tree jsem ochutnala už v roce 2015, když s ním začínali experimentovat. Tenkrát jsem ani pořádně nevěděla, co to ramen je, a bohužel musím konstatovat, že oni to nevědí ani v roce 2019.

Ochutnali jsme ho u jejich stánku na náměstí Republiky. První problém byl servis – hluboký kelímek, ze kterého se nedalo jíst, a plastová lžička. A obsah? Nulová přitažlivost. Všechny suroviny už měli naházené v kelímcích, připravené jen na zalití vývarem. Japonská preciznost se do ramenu promítá i pečlivým nakladením krásných surovin, a tomuhle úplně chyběla atmosféra. Vývar byl nevýrazný, plátky pečené krkovice nic speciálního, žloutek uvařený až moc. Jediné, co by se dalo pochválit, byly hezky tvrdé nudle. Znovu bychom si ho nedali ani za nic.

Vyšehradská 43, Praha 2 (ochutnávali jsme na náměstí Republiky)

 

18. Café Buddha Norská
Ramen noodle soup, 265 Kč

Další ramen z kategorie špatných. V menu uváděli vývar tažený pět hodin, na to byl ale podezřele nevýrazný, jen pálil jak čert. Že by se někdo snažil touhle osvědčenou metodou přebít mdlou chuť?

Pochválit by se daly dvě věci: Vypadal krásně a vajíčko bylo v pohodě. Ostatní složky byly bohužel nedotažené. Obsahoval dva druhy masa – tuhé vepřové a pak roastbeef, ten nám chutnal. Nudle byly těsně před rozvařením, řasa i cibule pro jistotu úplně chyběly. Celý podnik působil opatlaně a prázdně. Za 265 Kč by člověk očekával úplně jiný level.

Norská 14, Praha 10

 

17. Red Hot Chilli
Kuřecí Ramen, 149 Kč

Vietnamské bistro Red Hot Chilli bývalo v Karlíně pojem. Šlo o jednu z prvních ryze vietnamských restaurací v Praze a výrazná paní majitelka prorazila s takových úspěchem, že volná místa tu byla k vidění jen málokdy. Ramen se tu tak trochu jako zjevení objevil už v roce 2015 (!) a zvláštní byl hlavně vajíčkem, které mělo podobu volského oka. Říkali mu Momofuku Chicken Ramen, a i když měl z dnešního pohledu k dokonalosti daleko, lidé si ho vyprosili až do stálého lístku.

Solidně rozjetý podnik vzal za své, když ho převzali noví majitelé. Značka, adresa i celková podoba bistra zůstala. S kvalitou jídla to ale šlo dolů a nejvíc je to bohužel vidět právě na ramenu. Vývar je tažený jen tak, aby se neřeklo, maso je bez chuti a vajíčko dodává úplně nový rozměr pojmu „natvrdo“. Ale OK, v zimě se to za těch 149 Kč dá.

Křižíkova 70, Praha 8

 

16. Engawa
Ramen Tonkotsu Shōyu, 265 Kč

Tady jsme dostali asi nejtenčí plátek masa, jaký jsme kdy v ramenu viděli, navíc to byl dost tučný, nedobrý bůček. Už název napovídá, že tady ramenu nerozumějí. Shōyu a tonkotsu jsou totiž úplně odlišné styly, a tady je spojili do jednoho. Vajíčko bylo studené. Jídlo mělo česnekovou chuť (není divu, byl v něm pečený česnek a česnekový olej), která přebila všechno ostatní. Návstěvu rozhodně nebudeme opakovat. Další smutná, prázdná restaurace.

Petrské náměstí 5, Praha 1

 

15. Sia
Ramen, 215 Kč

U tohoto podniku jsme měli velká očekávání. Opravdu jsme si přáli, aby to byla naše oblíbená restaurace. Jako když s někým absolvujete další a další rande, protože na papíře všechno sedí, ale tušíte, že to stejně nedopadne. My jich se Siou měli sedm a z toho pět bylo nějakým způsobem problematických.

A teď k ramenu: Vývar z hovězích žeber nebyl nejhorší, ale nechutnal jako vývar do ramenu, byl zvláštně kořeněný. Maso bylo fajn, hezky se rozpadalo (na obrázku není vidět, protože je schované pod řasou) a byl ho pořádný kus. Jenže všechno zabily špatné nudle a celková chuť. V dokonalém ramenu zažijete umami – nepopsatelnou uspokojující chuť, ani kyselou, ani slanou. A to se tady nekonalo.

V Sie mají od 20. března ramenový týden. Rameny vypadají dost jinak než ten, který jsme ochutnali my, ale riskovat za 355 Kč další zklamání? Ani náhodou.

V Celnici 6, Praha 1

 

14. Jam & Co.
Tan Tan Ramen, 195 Kč

První zádrhel – nudle. Rozvařené a nakrátko nasekané, takže se nedaly srkat a srkání k ramenu prostě patří. Druhé minus – studená půlka vajíčka natvrdo. Když chci dát na menu ramen, musím umět správně uvařit vajíčko. Prostě to zkouším znovu a znovu, dokud nevypadá jako z ramenové učebnice. V téhle podobě je na zvážení, zda ramen na lístku vůbec mít.

Maso bylo mleté (což k tan tan ramenu patří) a jako „bonus“ jsme dostali kousíček bůčku – tak malý a tlustý, že si ho klidně mohli odpustit. Klíčky mungo, zelenina a cibulka vypadaly dost unaveně a to se podepsalo i na chuti jídla. Smutek.

Krymská 1, Praha 10

 

13. Shōyu Ramen Brno
Vepřovo-kuřecí, 165 Kč

Průměrný ramen s vejcem, krkovicí, jarní cibulkou, špenátem, řasou nori, jidášovým uchem a sezamem. Vajíčko splňovalo všechny náležitosti. Konečně, děkujeme! Vepřovo-kuřecí vývar celkem nevýrazný, maso příliš tučné. Ve výsledku ramen, který neurazí, ale ani nenadchne. Obyčejně zařízený podnik vyvažuje super cena.

Veveří 10, Brno

 

12. Bon
Tonkotsu ramen, 195 Kč

Nový podnik kousek od náměstí Míru. Chválíme cenu, vývar a nudle. Objednali jsme si dva stejné rameny, a tak nás zarazilo, že každý byl trochu jiný. Jeden měl opět až moc natvrdo uvařené vajíčko. Čím to, že ho nedokáže trefit ani podnik, který se na rameny vyloženě specializuje? Špatné bylo i maso – dost široké a málo šťavnaté. Lepší by byly dva slabší, hezky opečené plátky. Bon je pěkné bistro s fajn obsluhou a věříme, že recept postupně vyladí.

Ibsenova 1, Praha 2

 

11. Thai Thai & Ramen
Shōyu ramen s vepřovým masem, 229 Kč

Největší překvapení testu. Na Palladium obstojný ramen. Dal by se vytknout málo tekutý žloutek, moc nudlí a málo vývaru (navíc byl nevýrazný), ale jako celek to z nějakého tajemného důvodu fungovalo. Výběr ramenů je poměrně bohatý a my se určitě nebudeme bát ochutnat další.

Palladium, náměstí Republiky 1, Praha 1

 

10. Katsura
Shōyu ramen, 280 Kč

Japonská restaurace Katsura působí autenticky a hodně Japonců v Praze chodí jíst právě sem. Ramen mají dost drahý, a protože jsme hodně hlídali poměr cena/výkon, dáváme ho až na desáté místo. Dostali jsme krásně servírovaný horký ramen. Při bližším ohledání působil trochu chudě – málo doplňkových surovin (pouze jarní cibulka, sezam a řasa nori), tlusté maso, které se špatně kousalo, a jen půlka vajíčka. Kromě toho se mu ale nedalo prakticky nic vytknout.

Evropská 15, Praha 6

 

9. Taro
Ramen, 235 Kč

Skvělý podnik na Andělu zaměřený na vietnamskou kuchyni. Ramen tady vaří zhruba jednou za dva měsíce v rámci obědového menu, takže je potřeba si ho pohlídat. Kvůli citronové trávě, limetce a chilli jsme z ramenu cítili víc Vietnam než Japonsko, to byla trochu škoda. Vývar mohl být silnější. Na šťavnatý grilovaný mletý bůček ale vzpomínáme do teď. Porce byla vydatná, sotva se do nás vešla. Oceňujeme!

Nádražní 100, Praha 5

 

8. Pražský Ramen
Tonka ramen s vepřovým chashu, 249 Kč

Škoda, že nabízejí pouze rozvoz. Moc nám totiž chutnalo! Vývar byl studený, ale jelikož je oddělený od ostatních surovin, nebyl problém ohřát si ho. Chválíme nízkou a širokou misku, ze které se pohodlně najíte. Dopravu neúčtovali, ale za obal se platí 30 Kč.

Vepřovo-kuřecí vývar byl silný a skvěle dochucený, maso výborné. Vajíčko trefili ukázkově, jen na nudlích by se dalo ještě zapracovat. Obrovská porce s hromadou zeleniny. V jednom z ramenů přebýval koriandr, a naopak chyběla jarní cibulka, ale to už se šťouráme v detailech. Celkově skvělá práce!

Branická 75, Praha 4 (pouze rozvoz)

 

7. Botanic Bar Brno
Ramen, 170 Kč

Moc pěkný podnik v Brně, kromě ramenu se sem vrátíme i na úžasné koktejly. V menu uvádějí „osmihodinový kuřecohovězí vývar silný jak noha od kulečníku“, naší hlavní výhradou je však paradoxně slabý vývar. Maso bylo výtečné – nepřekonal ho ani vítěz testu. Šlo o trhanou krkovici. Z fotky je patrné, že vajíčko bylo moc natvrdo, ale za to masíčko je vše odpuštěno. Doplňky nás bavily, žádné zbytečné výmysly, ale poctivý základ: nakládaný bambus, houby, řasa a cibulka. Sem se s chutí vypravte!

Botanická 19, Brno

 

6. Momoichi
Spicy Miso Ramen, 295 Kč

Skoro jsme přemýšleli o tom, že Momoichi v žebříčku vynecháme – jejich ramen se totiž všemu vymyká. Nakonec se vyšplhal na šesté místo, hlavně díky vynikajícímu mletému bůčku s miso pastou. Obsluha nás upozorňovala, že je opravdu velmi pálivý, ale zase tak dramatické to nebylo. Žloutek byl úplně natvrdo a to nejdražšímu ramenu z celého testu nemůžeme jen tak odpustit. Za dvě třetiny ceny jsme ochutnali mnohem lepší věci.

Římská 35, Praha 2

 

5. Egg & Noodles Brno
Shōyu ramen, 185 Kč

Tenhle ramen vaří dvě holky z Brna a zhruba jednou za měsíc s ním udělají pop-up. Všechno mají skvělý! Vajíčko rovnou pasujeme na vítěze testu. Ramen, který jsme ochutnali my, byl z vepřovo-kuřecího vývaru a s nudlemi, na které si Anet a Zuzka půjčily stroj z Ramenu Brno. Vývar mohl být i silnější, nudle se ale povedly ukázkově. Naservírovaly nám ho pěkně horký, navrch s dýňovým olejem, který ramen zajímavě dochutil. Tohle jídlo by si zasloužilo vlastní bistro!

pouze pop-up, většinou v Brně

 

4. Yoshihashi
Shōyu ramen, 180 Kč

Když půjdete v době oběda Dlouhou, tady se určitě zastavte. Správně horký a výrazný vyvar s dobře připraveným vajíčkem a super nudlemi. Tři ze čtyř klíčových složek zvládli na jedničku. Zapracovat by mohli na mase – chtělo by to větší porci a jednotlivé plátky trochu ogrilovat. Jinak nemáme co vytknout a za příjemných 180 Kč rozhodně stojí za ochutnání.

Rámová 4, Praha 1

 

3. Miska Ramen
Tokyo Shōyu ramen, 245 Kč

Miska ramen dlouho fungovala pouze jako pop-up, teď ji najdete ve vlastním bistru na Vinohradech. Ve chvíli, kdy před vás na stůl položí horkou misku, je jasné, že tohle je úplně jiná ramenová liga. Do teď jsme každému vývaru měli co vytknout, tady jsme odcházeli naprosto spokojení. Ochutnali jsme jejich Tokyo shōyu, tedy čirý vepřový a kuřecí vývar s marinovanou krkovicí, vejcem, jarní cibulkou, špenátem a řasou wakame. Vítejte v naší top trojce.

Španělská 2, Praha 2

 

2. Kitchen Ramen bar
Tokyo Shōyu ramen, 275 Kč

Ramen z Kitchen patří k těm dražším. Pokud se nepletu, tohle byl první ramen bar v České republice. Za těch pár let už jim popraskaly židle, stoly se začaly viklat a z repráků hraje pořád totéž, i přes to všechno ho ale musíme dát na druhé místo. Jejich vývar je tažený dvacet hodin a je to z něj poznat. Jak mají chutnat správné nudle, vědí taky moc dobře a na přípravu vajec by si mohli v Praze otevřít kurz. Když připočítáme tři tenké, ale skvělé plátky masa, není o čem.

28. října 9, Praha 1

 

1. Ramen Brno
Tonkotsu, 195 Kč

Tenhle podnik nás přenesl zpátky do Tokia. Odcházeli jsme úplně nadšení. Hned po prvním usrknutí bylo jasno – tohle je suverénní vítěz. Ramen Brno, pak dlouho nic a až potom všechno ostatní. Nevíme, jak to dělají, ale moc bychom si přáli, aby to naučili někoho v Praze. Všechno mají totiž promyšlené do detailu. Božský vývar a super nudle jsou jen začátek.

Japonská hudba, drinky, energie, krásný servis a neskutečně milá obsluha. Nabídli nám bryndáky, ať se při srkání nepoprskáme, a mně dokonce i gumičku do vlasů, aby mi nepřekážely při jídle. Náš tip: Určitě si dejte tonkotsu. Ochutnali jsme i shio double soup a tonkotsu ho výrazně předčil.

Václavská 16, Brno

 

Poznámka:
Abychom zvládli otestovat opravdu všechny, do žádné z restaurací jsme se zatím na ramen nevrátili. Někde se mohlo stát, že kuchař prostě jen neměl den. Pokud při další návštěvě zaznamenáme zlepšení, promítne se i do pořadí. Žebříček budeme průběžně aktualizovat.

Nebaví vás číst celý článek? To nejdůležitější jsme řekli v podcastu.

Kam se ještě chystáme:

  • Spices Restaurant and Bar, Praha – Mají kari ramen.
  • Yamato, Praha – Ramen připravují jen občas, jako součást poledního menu.
  • The Sushi Bar, Praha – Mají shōyu, kimchi a miso ramen.
  • Umami, Praha – Mají kimchi ramen.
  • Takumi, Praha – Nové ramen bistro, bude otevírat v květnu.
  • Moss.bistro, Ostrava – Ramen mají na lístku skoro každý týden.
  • Hogo Fogo bistro, Ostrava – Ramen se na menu objeví párkrát do roka.
  • Tamura, Průhonice – Mají shōyu ramen.
  • Sakura, Karlovy Vary
  • Aya, Liberec

Víte o ramenu, na který jsme zapomněli? Napište nám na Facebook nebo Instagram! Tak jako tak si nás tam ale rovnou můžete přidat. :-)

Autor

Martina Píšová

Prošla jsem marketingem Ambiente a Storyous. Momentálně pracuji jako kreativní ředitelka v Zootu, ještě předtím pro českou módní značku Pietro Filipi. Gastronomii jsem se ale nikdy věnovat nepřestala a od ledna pomáhám s otevřením jedné malé restaurace na Starém Městě.

Ladislav Nosákovec

Je můj kluk. Před rokem mě vzal do Japonska a doma se pak se mnou pustil do testování. V Česku se mu podařilo vypátrat více než třicítku podniků s ramenem a něco mi říká, že jeho hledání ještě není u konce. Nebýt něj, tenhle žebříček nikdy nevznikne.

23 komentářů

  • 1. rámen nie je polievka
    2. hlasné sŕkanie sa nerovná vyjadrenie, že vám chutí. To je mýtus, ktorý vznikol nepochopením situácie. Sŕka sa nahlas lebo je proste horúci. Je to tam prirodzené. (A ako bolo spomenuté, chute viac vyniknú)

    • Máte pravdu, čistě technicky to polévka není, také jsem to zmínila pouze jednou v úvodu – chtěla jsem to co nejvíc přiblížit lidem, kteří o ramenu nikdy ani neslyšeli a neví, co to je.

      Srkání má primárně tu funkci lepšího vychutnání si všech chutí dohromady, ale našla jsem i informaci, že tím oficiálně Japonci dávají najevo, že jim chutná. Tak jako tak, srkání je u ramenu přirozené a neměl by se nad tím člověk pozastavovat, i když to nepatří do české etikety. :)

  • Dobry den,
    Vratil jsem se z Vietnamu, a zamiloval jsem si RAMEN, hned jsem musel jit testnout ramen v Praze. Prvni co prislo na radu byl Kitchen Ramen Bar dole na Vaclavaku.

    Vyvar byl velmi solidni, obohaceni polevky taky, ale ty nudle. INSTANTNI. Nedalo se to jist…nemohl sem ty nudle ani snist. Velka skoda a pro me posledni navsteva. Moje kamaradka si dala Bankog Ramen a nebylo to spatne, ale kdyz nejsou v Ramenu domaci nudle, chutna to jako bezchutova moukova instantni hmota.

    Jinak skvely clanek, uz se nemuzu dockat az se dostavim do nove otevrene miskaramen :)

      • Bohuzel, uplne to zkazilo chut. Treba jim akorat dosli, kdo vi. Oproti Ramenu v Asii se to nedalo srovnavat. V assi mi behal mraz po zadech kdykoliv jsem vlozil sousto do ust. A to sem jich tam mel desitky a kazdy nekde jinde (ne vzdy to bylo uplne top samozrejme :)

        Tady jsem chtel uprimne utect. Je fakt ze sem tam sel tyden po navratu..:(

        Co se tyce Spicy mama, vari vcelku dobre, ale Kachni Ramen je opravdu spatny vtip :) Hraji si na asia street food fusion ale tak 50/50 polovina z jejich nabidky je opravdu vynikajici.

        More asian food :D

  • úžasný článek, díky moc!
    byli jsme s kámošem v říjnu 2018 na 3 týdny v Japonsku, projeli jsme ho od Kumamota až po Sapporo a téměř každý den jsme si dali ramen. úplně jsem tomu propadl a hned po návratu mi po něm bylo smutno.
    mimochodem, natrefili jsme tam i na jeden špatný, bylo to v Kjótu na jihozápadním rohu stanice Nijō, tam si ho prosím nedávejte. :)
    jdu si naplánovat výlet do Brna.
    díky…

  • Moc hezký soukromý projekt! Díky za představení ramenu. Určitě ho ochutnám v jedné z restaurací na předních příčkách vašeho testu. A do Japonska bych se také rád podíval!

  • Včera jsem poprvé ochutnal Tsukamen ramen- tj nudle dostanete studené vedle a namáčíte je do husté omáčky. Nevíte o podniku v Praze/Čechách kde by je měli?
    Do Brna,ač ramen miluju,se kvůli němu nachystám :)

    • Dobrý den, Honzo, přímo Tsukemen ramen si v Čechách nevybavuji, ale nejblíž je tomu možná bistro Bon u náměstí Míru v Praze (www.facebook.com/bonprague/). Mají tam soba nudle, které se namáčejí přesně tak, jak popisujete.

V Hipstru se servírují praktické informace a ověřené drby ze světa gastronomie. Pro jistotu sledujte Facebook a Instagram.

Martina Píšová

Prošla jsem marketingem Ambiente a Storyous. Momentálně pracuji jako kreativní ředitelka v Zootu, ještě předtím pro českou módní značku Pietro Filipi. Gastronomii jsem se ale nikdy věnovat nepřestala a od ledna pomáhám s otevřením jedné malé restaurace na Starém Městě.

Ladislav Nosákovec

Je můj kluk. Před rokem mě vzal do Japonska a doma se pak se mnou pustil do testování. V Česku se mu podařilo vypátrat více než třicítku podniků s ramenem a něco mi říká, že jeho hledání ještě není u konce. Nebýt něj, tenhle žebříček nikdy nevznikne.